Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Human Interest 3 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

De ademhalingstechniek van Wim Hof en hoe gevaarlijk hij is

De ademhalingsoefening van Wim Hof is even beroemd als berucht. Tot hun verrassing vonden wetenschappers positieve effecten van Hofs hyperventilatie-techniek op afweer en weerstand. Tegelijk wordt dit onderdeel van de Wim Hof-methode gelinkt aan dertien sterfgevallen.

Wim Hof: voor de een is hij een gevaarlijke gek, voor de ander een inspirerende goeroe. Voor ons is hij beide. Eerder haalden we al de persoon Wim Hof door de mangel, nu ontleden we zijn ademhalingstechniek.

De Wim Hof-methode: kou, ademhaling en mindset

De Wim Hof-methode bestaat uit drie onderdelen: koude training, mindset en ademhaling. In dit artikel beperken we ons tot het laatste onderdeel.

Het team van Wim Hof beschrijft zijn ademhalingstechniek als volgt:

“Door juist te ademen laat je een grote hoeveelheid zuurstof binnen. Zuurstof beïnvloedt de hoeveelheid energie die vrijgemaakt kan worden in onze lichaamscellen middels chemische en fysische processen op moleculair niveau. Het doel van de ademhalingsoefeningen is dan ook om meer zuurstof tot je te nemen en zo invloed uit te oefenen op de processen in je lichaam.”

Klinkt als hocus pocus, vonden ook veel wetenschappers. Toen ze op verzoek van Wim Hof zijn ademhalingsmethode aan een wetenschappelijke toets onderwierpen, verwachtten ze er dan ook niet veel van. Tot hun verrassing constateerden ze echter tóch een positief effect.

Ze injecteerden een aantal proefpersonen met een griepvirus. Het deel van hen dat geoefend had met de ademhalingstechniek van Wim Hof, kreeg geen koorts en had een sterk verminderde ontstekingsreactie − dit in tegenstelling tot het andere, onfortuinlijke deel van de proefpersonen.

Zo doe je de ademhalingsoefening van Wim Hof

De ademhalingsoefening van Wim Hof bestaat uit vier stappen. Je kunt hem zowel zittend als liggend uitvoeren. Het kernidee is dat je een gecontroleerde vorm van hyperventilatie afwisselt met breath holds. We nemen hem stap-voor-stap met je door.

Stap 1. Adem 30 tot 40 keer krachtig en diep in door neus of mond, zodat je veel lucht binnenkrijgt. Adem in een tempo dat sneller is dan je normale ademhaling. Vul eerst je buik met lucht en daarna je borstkas. Laat de adem dan ontspannen los.

Stap 2. De laatste teug van de gecontroleerde hyperventilatie adem je voor 80 procent uit, waarna je stopt met ademhalen. Probeer nu je lichaam volledig te ontspannen. Concentreer je op alles wat je voelt. Hou dit vol zolang het aangenaam blijft − het hoeft niet per se zo lang mogelijk.  

Stap 3. Adem diep in en ‘visualiseer dat je je energie naar je derde oog stuurt – het plekje in het midden van je hoofd tussen je wenkbrauwen’. Hou je adem 15 seconden lang in. 

Stap 4. Laat je adem met een zucht los, ontspan kort en begin weer opnieuw bij stap 1. 

Herhaal alle vier stappen minimaal drie keer. Volgens Wim Hof zul je merken dat je elke keer een stuk ‘dieper’ gaat. Online zijn talloze reportages te vinden

Naast de verbeterde weerstand levert het dagelijks uitvoeren van deze ademhalingstechnieken een waslijst aan voordelen op voor lichaam en geest. Althans, volgens Wim Hof zelf. Hij belooft onder andere een kalmer, stressbestendiger hoofd, meer flexibiliteit van het zenuwstelsel, een gezonder hart- en vatenstelsel, ontzuring van het lichaam, meer mentale kracht en betere focus. Veel van deze claims moeten met een korreltje zout worden genomen, maar dat er positieve effecten zijn geven zelfs critici inmiddels toe.

Controverses rondom de Wim Hof-methode

De ademhalingsmethode van Wim Hof wordt gelinkt aan maar liefst 13 verdrinkingsgevallen, waarvan de dood van de 17-jarige Madelyn Rose Metzger het meest in het oog springt. Zij deed de bovenstaande ademhalingsoefening volgens haar vader in het zwembad, waarna ze out ging en verdronk. Deze week besliste een Amerikaanse rechter dat Hof niet aansprakelijk is voor de dood van het meisje. 

Wees gewaarschuwd: doe de oefeningen van de Nederlandse Iceman alleen in een veilige omgeving en niet in het zwembad of onder de douche. En óók niet in een wak op de Noordpool.

Laat je in onderstaand filmpje door de oefening leiden door de gestoorde/geniale goeroe himself.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.