Robert Kroes
Robert Kroes Geld & Carrière 26 jun 2021
Leestijd: 6 minuten

Achter de koersverwachting: zo kun je op tijd beleggen en winst nemen (1)

Bij beleggen is het natuurlijk belangrijk om op het juiste moment in te stappen. Minstens zo belangrijk is om op het juiste moment winst te nemen. Hoe je dat doet leggen we uit in een serie artikelen.

Als je wilt beleggen is het belangrijk om de emotie uit te schakelen en rationeel te werk te gaan. In de rubriek ‘achter de koersverwachting’ kijken we met een blik achter de schermen van de financiële wereld. Hoe kan je op een rationele manier het maximale rendement halen uit jouw investeringen?

Een van de aspecten die daarbij een rol speelt is het juiste moment om te beleggen en winst te nemen. Om ervoor te zorgen dat je jouw beleggingsdoelen haalt is een goede mix van beleggingen een noodzakelijke basis. Zo’n mix heet een beleggingsportefeuille. Hoe je deze samenstelt en welke strategieën er zijn voor beleggen vanuit een beleggingsportefeuille bespraken we eerder.

Wat we daarbij nog niet bespraken is het juiste moment om beleggingen te kopen en het juiste moment om winst te nemen. Ook hebben veel beleggers de vraag of je bij winstneming alle investeringen terugtrekt of een deel. Ook hier is een rationele aanpak voor. Dit noemt men money management. Vandaag leggen we de basis van money management uit, zodat ook beginnende beleggers dit toe kunnen passen.

Wat is money management bij beleggen?

Money management, ook wel geldbeheer genoemd, is het beheren van de risico’s die bij beleggen horen en het beschermen van jouw beleggingskapitaal. Een hardnekkig misverstand is dat management vooral zou gaan om het maximaliseren van de winst. Het tegendeel is waar, money management richt zich juist op het verlies beperken.

Bij het analyseren van beleggers die alles verloren blijkt namelijk dat niet zo zeer een verkeerde strategie, maar het verkeerde beheer van hun beleggingskapitaal tot hun bankroet nemen. Daar is één oorzaak debet aan.

Money management haalt de emotie uit het beleggen

Zoals zo vaak als het over fouten bij beleggen gaat is ook hier emotie de boosdoener. Zo verliezen onervaren beleggers vaak geld door te laat in te stappen. Zij kopen pas op het moment dat de groei eigenlijk al uit de koers is en zien na hun investering de koers zwaar dalen.

Een andere grote factor bij het verlies van beleggingskapitaal is het vasthouden aan verlies. Men ziet de koers van een aandeel (of andere asset) dalen, maar rekent erop dat de koers weer gaat stijgen. Men houdt de belegging dus vast of koopt zelfs bij. Als de koers dan niet (op tijd) keert verdampt het beleggingskapitaal. Met money management of geldbeheer voorkom je dat.

De 4 gouden regels van money management of geldbeheer

Om goed geldbeheer of money management bij beleggen in de praktijk te brengen hanteren experts 4 gouden regels. Deze leggen we hierna uit.

1. Gebruik een stop loss faciliteit

Met een stop loss faciliteit bepaal je bij het aankopen van een belegging al bij welke koers je hoe dan ook verkoopt. Deze stap is bij veel brokers te automatiseren. Door deze rationele benadering beperk je jouw verlies.

Uiteraard is het verstandig de stop loss in beginsel niet aan te passen als de koersen dalen. Alleen bij stijgende koersen kan je de stop loss tussentijds verhogen.

2. Zorg voor een positieve risico/rendementsverhouding (risk/return ratio)

Om te bepalen of het een juist moment is om een belegging te kopen is het verstandig om de verhouding tussen risico en rendement te bepalen op basis van de risico/rendementsverhouding. Dit leggen we uit aan de hand van een voorbeeld.

Stel dat je wilt beleggen in EUR/USD. Je wilt kopen met een koersdoel van 1,3550 en stelt een stop loss in van 1,34. Is het dan verstandig om in te stappen als de huidige koers 1,35 is? We rekenen het uit. Het risico is het koersdoel minus de instapprijs. Als teller van de breuk krijgen we dus (1,3550 – 1,35). Deze gaan we delen door het rendement. De noemer van de breuk wordt dus de instapprijs – de stop loss. Omdat het een ratio (percentage) is vermenigvuldigen we deze met 100. De noemer ziet er dan zo uit ((1,35-1,34)*100). Onze breuk wordt dan 0,5/1 en daarmee is de risico/rendementsverhouding 0,5.

Dit is te weinig om op in te stappen. Ervaren traders stappen in bij een risico/rendementsverhouding tussen 1 en 2. Beginnende beleggers kunnen het best instappen bij een risico/rendementsverhouding van minimaal 2 (mits de andere criteria ook gehaald worden). Dit betekent dat het rendement van één succesvolle transactie genoeg is om het verlies van 2 mindere transacties te dekken.

Het niet goed hanteren van de stop loss en/of risico/rendementsverhoudingen kan ernstige gevolgen hebben. zo blijkt dat bij FOREX (het beleggen in vreemde valuta) verliezen oplopen tot 90%. Dit komt niet door verkeerde transacties (50% van de transacties is winstgevend), maar door slecht money management.

3. Pas de grootte van jouw posities aan

De vraag is natuurlijk hoe groot een positie mag zijn. Traders rekenen met een aantal vuistregels. Als je veel verschillende posities wilt houden is het maximum 0,5% per transactie. Gemiddeld gaat men uit van 1% per transactie en als maximum hanteert men 2% per transactie.

4. Stel een absoluut maximum verlies in per handelsperiode

Soms gebeurt het dat markten zodanig negatief zijn dat er alleen maar verliesgevende transacties lijken te bestaan. Voor dit soort momenten is het verstandig een absoluut bedrag te nemen als grens. Zodra dit bedrag bereikt is stop je met handelen en kom je bij begin van de volgende periode terug. Zo beperk je jouw verlies, schakel je de emotie uit en kan je met voldoende budget en zonder risico terug komen bij de volgende periode.

Daytraders werken bijvoorbeeld met een ratio 2. Dit betekent dat zij het gemiddeld rendement over 1 dag berekenen en dit met 2 vermenigvuldigen. Zodra dat bedrag verloren is stoppen zij en komen ze de volgende dag terug. Ervan uitgaande dat een dip tijdelijk is zullen zij hun verlies binnen 2 dagen terugverdienen. Uiteraard kan je ook een hogere drempel nemen, maar als de drempel te hoog is kan het lijken of het verlies niet meer goed te maken is en wordt het verleidelijker om weer met meer emotie te gaan beleggen. Overigens kun je bij dalende koersen ook rendement op jouw beleggingen behalen. In dit artikel delen we 3 tips.

Uiteraard is er veel meer te vertellen over geldbeheer of money management bij beleggingen. Zo bespreken we volgende week een aantal misverstanden over money management.

naast geldbeheer of money management is natuurlijk inzicht in de markt van groot belang om succesvol te beleggen. Onze actuele koersverwachting helpt je daarbij.

Meer weten over beleggen?

De bijdragen ‘koersverwachting’ en ‘achter de koersverwachting’ komen tot stand in samenwerking met onze onafhankelijke partner koersverwachting.com. Zij bieden elke dag het laatste nieuws over koersverwachtingen en investeringen. In onze rubriek ‘money & career‘ zie je al onze artikelen over geldzaken en werk. Tot slot vind je op WANT.nl dagelijks de laatste updates over Bitcoin en andere cryptocurrency.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt beleggen, investeren of traden.

 

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.