Zoveel kopjes koffie per dag verlaagt de kans op hart- en vaatziekten
Koffie is een van de wonderen der natuur. Het geeft de mens energie en verschillende onderzoeken laten verschillende gezondheidsvoordelen zien. Drink jij het zwarte goud preventief tegen hart- en vaatziekten? Dan schotelt de Harvard University jou het ultieme aantal kopjes koffie per dag voor.
Maar eerst even een kleine aanpassing in je drinkgedrag. Waarschijnlijk drink jij jouw eerste koffie van de dag namelijk te vroeg. Dit is het beste tijdstip voor jouw eerste bakje troost als het je om productiviteit gaat. Toegegeven, wij houden ons daar niet aan, omdat het koffiemomentje in de morgen ons simpelweg te veel waard is.
‘Koffie verlaagt kans op hart- en vaatziekten’
De Harvard University heeft een meta-analyse losgelaten op 36 onderzoeken over de relatie tussen koffie en hart- en vaatziekten. Daaronder vallen hartaandoeningen, beroertes, hartfalen en sterfgevallen als gevolg van deze aandoeningen. In de onderzoeken zijn zowel mannen als vrouwen meegenomen.
Uit al die onderzoeken blijkt dat in vergelijking met de laagste koffie-innames (gemiddeld 0 kopjes) een matige koffie-inname van 3 tot 5 kopjes per dag verband houdt met 15% minder risico op hart- en vaatziekten. Een zwaardere inname van 6 of meer kopjes per dag wordt niet geassocieerd met een hoger of lager risico op hart- en vaatziekten.
Aantal kopjes per dag
Als je koffie drinkt is het dus goed om je te houden aan 3 tot 5 kopjes per dag, wat ook correspondeert met dit eerdere onderzoek.
Een meta-analyse op 21 andere onderzoeken laat zien dat 3 kopjes koffie per dag gelinkt wordt aan 21% minder kans op overlijden door hart- en vaatziekten in vergelijking met geen consumptie. De wetenschap lijkt het er in ieder geval over eens dat het zwarte goud gezond is. Lees hier meer over de verschillende onderzoeken. En mocht je angst hebben voor hartritmestoornissen door jouw dagelijkse bakjes troost, dan is die bij normale hoeveelheden ongegrond, aldus dit grootschalige onderzoek.
In de onderzoeken wordt uitgegaan van zwarte koffie. Melk en vooral suiker hebben uiteraard weer averechtse effecten.