Dit verdient de doorsnee Nederlander in 2024 op aandelenmarkt
Volgens cijfers van het CBS heeft 30 procent van de Nederlandse huishoudens een deel van hun vermogen in aandelen gestopt. Zij zullen over het algemeen tevreden terugkijken op hun voorlopige rendement in 2024. Een doorsnee belegger verdiende grosso modo 1.000 euro.
Terwijl de banken onder één hoedje spelen om de spaarrente kunstmatig laag te houden, bereikten de beurskoersen tijdens het eerste halfjaar van 2024 recordhoogtes. In juli en augustus temperde het enthousiasme op de aandelenmarkt. Toch verdiende de doorsnee Nederlander in 2024 meer dan 1.000 euro met zijn aandelenportefeuille.
Gemiddelde belegger verdiende in 2024 al 1.500 euro met aandelen
Bij aanvang van 2024 bedroeg de totale waarde van beleggingen van Nederlandse huishoudens volgens De Nederlandsche Bank 167 miljard euro. In het eerste kwartaal boekten zij gezamenlijk een winst van 11,3 miljard euro. Hier kwam in het tweede kwartaal 5,1 miljard bij. Procentueel resulteerde dit in een rendement van ongeveer 10 procent.
Volgens cijfers van Knab bezit de doorsnee Nederlander (ook wel de mediaan genoemd) zo’n 16.000 euro in aandelen. Op 1 juli 2024 mocht de modale belegger zich op een rendement van grosso modo 1.500 euro verheugen. Sindsdien kelderde de beurzen, waardoor er momenteel een deel van het rendement alweer verdampt is. De meeste beleggers zullen hun aandelen met 5 tot 10 procent in waarde hebben zien stijgen. Nog steeds een prima rendement.
Dit zijn de drie populairste aandelen onder Nederlanders:
Aandelen | Totale waarde |
---|---|
1. Shell | 5 miljard euro |
2. ASML | 3,9 miljard euro |
3. Rabobank-ledencertificaten | 3,5 miljard euro |
Is het een goed moment om aandelen te kopen?
De dalende trend op de beurzen heeft ervoor gezorgd dat het vertrouwen onder beleggers is gedaald tot het laagste niveau sinds november 2023. De ING BeleggingsBarometer daalde flink in augustus, van 129 naar 111 punten. Beleggers zeggen te verwachten dat de AEX in november op 866 punten zal staan. Op het moment van schrijven is dit 915 punten, dus dat betekent een aanzienlijke daling. Het blijft natuurlijk koffiedik kijken, maar de seinen lijken niet op groen te staan voor wie een goed onderkomen voor zijn spaargeld zoekt. Nee, dat is geen beleggingsadvies (!) maar een gevoel.
Overigens bezitten Nederlandse huishoudens meer dan dubbel zoveel spaargeld ten opzichte van beleggingen. Lees in dit artikel hoeveel spaargeld Nederlanders per leeftijd bezitten.