Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 23 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Simpele 80/20-regel laat je meer sparen of beleggen zonder moeite

Wil je graag meer sparen, maar wel met zo min mogelijk inspanning? Speciaal voor mensen zoals jij is de 80/20-regel bedacht. Deze regel wordt ook wel het anti-budget genoemd, dus als je de kriebels krijgt van budgetteren, klinkt dit je waarschijnlijk als muziek in de oren.

Dit is hoe de simpele 80/20-regel je helpt meer te sparen of dagelijks door te sluizen naar je belegrekening. Eén keer invoeren in je bankier-app en je weet niet beter.

Hekel aan budgetteren

We hoeven je vast niet te vertellen dat budgetteren je geld oplevert. Hierbij houd je namelijk complete controle over je geld, omdat je voor elke categorie – van horeca tot kleding – hebt bepaald hoeveel je er elke maand aan uit mag geven. Maar om je aan je budget te houden, moet je wel bijhouden waar elke euro heen gaat (lees: veel tijd en moeite besteden). En eerlijk is eerlijk: het klinkt een beetje als iets wat je moeder zou doen.

Heb je totaal geen zin in budgetteren, maar wil je wel meer sparen? Dan is deze manier simpelweg niet voor jou the way to go. Als een spaarmethode niet bij je past, zal je dit misschien één of twee maanden volhouden. Het is net alsof je opeens besluit elke dag te gaan hardlopen, terwijl dat totaal niet jouw ding is. Rationeel weet je dat het op de lange termijn niets doet voor je gezondheid. Of in dit geval, je spaarrekening.

80/20-regel om meer te sparen

Als jij je herkent in bovenstaand verhaal, is de 80/20-regel waarschijnlijk iets voor jou. Bij deze regel hoef je jouw uitgegeven euro’s niet bij te houden, waardoor het ook wel het anti-budget of het ‘pay yourself first‘-budget wordt genoemd.

Het is een uitgeklede versie van veel andere budgetteer-methoden zoals de 50/30/20-regel. Hierbij geef je 50 procent van je inkomen uit aan needs, 30 procent aan wants en 20 procent spaar en beleg je.

Dat klinkt al een stuk beter dan voor elke categorie, zoals horeca, bepalen hoeveel je mag uitgeven en vervolgens ervoor zorgen dat je niet over dat bedrag heen gaat. Maar het kan nog beter: de 80/20-regel zorgt ervoor dat je 20 procent van je inkomen gaat sparen of beleggen.

Zo simpel is het. Je rekent binnen een paar seconden uit hoeveel 20 procent van je netto-inkomen is en maakt dit iedere maand over naar je spaar- en/of beleggingsrekening. Je tilt deze regel helemaal naar het volgende level als je een automatische afschrijving instelt nadat je je salaris gestort hebt gekregen en je geld overmaakt naar een spaarrekening bij een andere bank. Out of sight, out of mind, zeggen ze ook wel. Zo spaar je 20 procent van je inkomen met minimale inspanning.

20 procent sparen te veel?

Spaar je nu helemaal niet, of misschien 10 procent van je inkomen? Dan is 20 procent van je inkomen sparen wellicht veel geld dat je opeens moet ‘missen’. Weet je nog dat we het hadden over hoe belangrijk het is dat je deze spaarmethode kunt volhouden? Hoewel het natuurlijk het best is om 20 procent opzij te zetten voor later, is het helemaal niet erg om het spaarbedrag langzaam op te bouwen naar die 20 procent, als dat betekent dat je het sparen volhoudt.

https://www.manners.nl/1-procent-regel-meer-sparen-uitgaven/

Stel: je spaart nu elke maand ongeveer 10 procent van je inkomen. Verhoog dat volgende maand dan naar 11 procent (of welk ander percentage dan ook). Verhoog dat de volgende maand of kwartaal naar 12 procent. En ga zo door tot je bij de 20 procent bent aangekomen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.