Durf jij het aan? 7 horror boeken die je gelezen moet hebben
Oktober is de maand van de horror, alleen al als je naar Netflix kijkt. De streamingdienst wordt overspoeld met nieuwe horrorfilms. Toch is het beste werk binnen het genre meestal op papier te vinden, in de vele fantastisch angstaanjagende horror boeken die je overal voorbij ziet komen.
Must read horror boeken
Maar wat zijn nou echt de toppers die je gelezen moet hebben? We selecteren zeven boeken die je niet snel zult vergeten. Van verplichte nummertjes zoals het werk van Stephen King tot het modernere griezelwerk van Baby Teeth: het aanbod in ijzersterke horrorboeken is diverser dan ooit. Durf jij het aan?
Josh Malerman – Bird Box
Bij de naam Bird Box denk je waarschijnlijk meteen aan de Netflix Original. En terecht, want dat is een adaptatie van dit boek. Waar de verfilming al behoorlijk angstaanjagend is, weet Josh Malerman in zijn boek je nog verder de stuipen op het lijf te jagen.
Daardoor is het een verrijkende leeservaring die zelfs de moeite waard is als je de film al hebt gezien. Zeker gezien er de komende jaren een sequel uit gaat komen op Netflix. De auteur heeft op papier veel meer ruimte om je kennis te laten maken met de verwoeste wereld waarin Malorie haar kinderen probeert te redden.
Mark Z. Danielewski – House of Leaves
House of Leaves is niet zomaar een verhaal, maar een unieke ervaring. Het boek gaat over een gezin dat ontdekt dat hun nieuwe huis van binnen groter is dan van de buitenkant. Dat is echter slechts een verhaal binnen een verhaal.
Dit boek speelt namelijk met de lezer. Het verhaal wordt niet alleen met ‘normale’ hoofdstukken verteld, maar ook met voetnoten, neppe interviews met beroemdheden en puzzels. Je springt heen en weer door het vuistdikke boek, terwijl je steeds meer aan jezelf begint te twijfelen. Het is een labyrint waarmee Mark Z. Danielewski je langzaam een donkere put in trekt. Een bizarre ervaring die je niet snel zult vergeten.
Richard Matheson – I Am Legend
Dit is een typisch gevalletje van ‘het boek was beter’. Will Smith doet het aardig in de gelijknamige film, maar het vampierenverhaal komt veel beter tot zijn recht in het boek. Ook als je de film al tig keer hebt gezien, zal I Am Legend je alsnog gaan verrassen.
De studio achter de film besloot namelijk het originele einde te schrappen, terwijl critici juist het einde uit het boek als één van de beste uit het horror-genre hebben bestempeld. Robert Neville is de laatste normale mens op aarde, na een pandemie die de rest van de mensheid in vampieren heeft veranderd. Kan de vampierjager overleven?
Stephen King – It
In een lijstje met horrorboeken mag grootmeester Stephen King natuurlijk niet ontbreken. Maar ja, welk boek uit zijn omvangrijke oeuvre kies je dan? We hebben It gekozen, maar hier hadden ook Pet Semetary, Carrie of The Shining kunnen staan. Stuk voor stuk briljante boeken die je de stuipen op het lijf zullen jagen.
De clown uit It is op het witte doek al eng, maar niemand kan beter met je verbeelding spelen dan Stephen King. Al snel let je op straat toch echt net iets beter op de straatkolken…
Dan Simmons – Carrion Comfort
Dan Simmons staat vooral bekend om zijn science-fiction boeken, zoals bijvoorbeeld Hyperion. Zijn werk in het horrorgenre is echter ook de moeite waard. Vooral Carrion Comfort is een geprezen verhaal dat nog altijd hoog in toplijstjes staat. Simmons volgt een aantal groepjes mensen met The Ability.
Dat is een paranormale kracht waarmee ze op afstand de controle over anderen kunnen nemen en ze dwingen om wat voor actie dan ook uit te voeren. Wanneer een bezetene iemand vermoordt, wordt degene met The Ability nog sterker. Simmons schetst een grimmige toekomst waarin de wereld gereduceerd wordt tot een groot schaakbord.
Clive Barker – Books of Blood
Vind je meteen een heel boek vol horror iets te veel van het goede? Dan raden we je verzamelingen van korte horrorverhalen aan, zoals de Books of Blood van Clive Barker. Per volume wordt je voorzien van rond de 16 korte verhalen, behapbaar doch even benauwend eng als zijn lange verhalen.
Stuk voor stuk zijn het bloederige achtbaanritjes vol twists, demonen en volstrekt originele ideeën. Het ene verhaal is geslaagder dan het andere, maar door het beperkte aantal pagina’s per verhaal is dat absoluut niet erg. Ideaal voor onderweg!
Zoje Stage – Baby Teeth
Oké, alleen het idee achter Baby Teeth klinkt al angstaanjagend: Zoje Stage vertelt haar verhaal onder andere vanuit het perspectief van een… klein kind. Het jonge dochtertje Hanna lijkt een engeltje, een zegen voor de twee jonge ouders.
Ze is verzot op haar vader, die ze weigert te delen met haar moeder. Suzette, zoals de moeder heet, is het doelwit van Hanna, maar de vader van het gezin snapt niet waar zijn vrouw over zeurt. Het is zo’n engeltje! Per hoofdstuk wisselt Stage van perspectief, waardoor je langzaam alles in ziet storten en je tegen de pagina’s van het boek wilt schreeuwen tegen de vader. Een fascinerend verhaal dat je lang bij zal blijven.