Vijf stappen om komend jaar 5.000 euro extra te sparen
De decembermaand doet meestal behoorlijk pijn in de portemonnee. Maar met Oud & Nieuw achter de rug, is dit ook hét uitgelezen moment om spaarplannen te maken voor het nieuwe jaar. De spaarrekening met een paar duizend euro aanvullen, klinkt ons als muziek in de oren. Met deze vijf stappen spaar je 5.000 extra euro in 2023.
Sommige spaarders krijgen de financiële wijsheid met de paplepel ingegoten en zetten ieder extraatje opzij. Voor anderen gaat het sparen nét minder gemakkelijk. Hoor jij bij die tweede groep en wil je het in het nieuwe jaar anders aanpakken? Met deze simpele aanpassingen ben je in een jaar tijd een paar duizend euro rijker.
5.000 euro extra sparen in 2023
Vier stappen ter voorbereiding, en bij stap vijf zie je hoeveel je per dag opzij moet zetten. Best simpel, eigenlijk.
1. Pak de bankschriften erbij
Patronen doorbreken is in veel opzichten ongeveer het moeilijkste dat er bestaat. Maar als je patronen niet inzichtelijk maakt, dan ben je nergens. Dat geldt ook voor je uitgavepatroon. Dus pak je bankafschriften erbij, zet al je uitgaven van een willekeurige maand op papier en weet waar je je geld aan uitgeeft.
Zet je uitgaven af tegen je inkomsten. Alleen dan weet je waaraan dat salaris maandelijks op gaat. Dan zie je ook meteen of je met je huidige uitgavenpatroon überhaupt in staat bent om te sparen. Deze stap is misschien het meest confronterend, maar als je hier doorheen bent, dan ben je klaar voor de volgende fase.
2. Stop de onnodige uitgaven
Oké, je uitgavenpatroon is helder. Ga dan eens kijken waar je onnodig (te) veel geld aan uitgeeft. Loopt er bijvoorbeeld nog een sportabonnement, doneer je iedere maand aan een fonds waar je niet meer achter staat of word jij bij iedere koffiezaak verleid door een espresso to-go? Dan is het nu tijd om daarmee te stoppen. Schrijf je uit van onnodige abonnementen, neem een slok water op het moment dat je koffie ruikt, en gebruik het geld dat je hiermee uitspaart om de spaarrekening aan te vullen.
3. Budget, budget en nog een budget
In deze fase is het tijd om dieper in te gaan op de maandelijkse kosten. Iedere maand moet de huur worden betaald en er moeten natuurlijk boodschappen worden gedaan. Maar je kan een hoop geld besparen, als je op voorhand bepaalt hoeveel geld je voor elke kostenpost over hebt. Ben jij bijvoorbeeld nogal gul met cadeaus? Stel dan een budget in, waardoor je weet wat je kunt uitgeven aan een verjaardagscadeau. Ook als het gaat om tripjes naar de supermarkt kan het een smak geld schelen om een budget vast te stellen. Bij het Nibud kun je eens checken hoeveel andere huishoudens besteden aan voeding.
Wil je een uitgebreid maandoverzicht maken van al je kosten én budgetten instellen? Deze maandbegroting helpt je op weg.
4. Zorg voor extra inkomen
Stel: je krijgt het niet voor elkaar om maandelijks geld over te houden. Dan kun je ervoor kiezen om extra inkomsten te genereren. Ook als je méér geld opzij wil zetten, is dit de oplossing. De eerste mogelijkheid: vragen om salarisverhoging. Zie jij redenen waarom je eigenlijk meer zou moeten verdienen? Dan is het tijd om naar de baas te stappen.
Heb je nog uren in een dag over? Dan kun je ook extra gaan werken. Kan dat niet bij je huidige werkgever? Dan staan er momenteel genoeg vacatures open om bij een andere baas een graantje mee te pikken. Zie je het niet zitten om voor verschillende werkgevers aan de slag te gaan? Overweeg dan om het roer helemaal om te gooien. Wie weet kun je in een andere functie, of bij een ander bedrijf, een stuk meer verdienen.
Nog een extra tip: ruim je huis op. Wie weet liggen er nog allerlei spullen waar je zelf nooit meer naar omkijkt, maar die wel geld opleveren. Marktplaats is je beste vriend.
5. Hoeveel spaar je per maand?
Je hebt de inkomsten en uitgaven onder de loep genomen: dan is het nu tijd om te sparen. Een makkelijke, maar belangrijke tip is om automatisch te sparen. Dit is in no-time ingesteld in je bankieren-app en vervolgens hoef je nooit meer naar dat spaarbedrag om te kijken. Om 5.000 euro extra te sparen, moet er 13,69 euro per dag aan de kant worden gezet. Spaar je liever een wekelijks of maandelijks bedrag? Dan gaat het om 96,16 euro per week of 416,67 euro per maand. Dus doorloop alle stappen, stel dat spaarbedrag in en dan ben jij op 31 december 2023 een extra 5.000 euro rijker.
7 tips om in één jaar een financiële buffer bij elkaar te sparen