5 steengoede jaren 90-films die je nu op Netflix streamt
In de jaren 90 was het een feest om naar de bioscoop te gaan of een VHS te huren bij de videotheek. Gedurende dit decennium zijn er erg veel goede films gemaakt, die ook nu zeker nog het kijken waard zijn. Om jezelf weer even te verliezen in dit kleurrijke decennium, hebben we vijf Netflix-films uit de nineties voor je op een rijtje gezet.
Films uit de jaren 90 staan bekend om het vernieuwende en creatieve karakter. Een mooie tijd waarin filmstudio’s nog risico’s namen met projecten en niet alles werd beheerst door CGI.
Heerlijke films uit de jaren 90 die nu op Netflix staan
Vol verlangen denken we soms terug aan de nineties. Het einde van de Koude Oorlog, Bill Clinton en zijn ‘sigaar‘, de gabber-cultuur, deze modetrends en niet te vergeten de opkomst van het internet. Te veel iconische gebeurtenissen om op te noemen. Tussen de bedrijven door werden er extreem veel goede films uitgebracht. Vijf goede jaren 90-films voor de nodige nostalgie op Netflix.
1. Heat (1995)
Heat is een keiharde misdaadfilm Met Robert De Niro en Al Pacino in de hoofdrollen. Twee grootmeesters die lijnrecht tegenover elkaar staan. De Niro speelt een meesterdief die met een vaste ploeg overvallen pleegt. Dankzij duidelijke regels, veel discipline en een betrouwbaar team is hij nagenoeg ongrijpbaar. Al Pacino speelt een LAPD-detective (Vincent Hanna) die leeft voor zijn baan en zijn gezin daardoor verwaarloost. Hij bijt zich vast in zijn werk en gaat over lijken om de groep overvallers te pakken.
De bankovervalscène in Heat is misschien wel de beste ooit gefilmd. Wanneer de mannen de bank verlaten, raken ze verwikkeld in een snoeihard vuurgevecht met de politie. Een tafereel zonder begeleidende muziek, waar slechts de doffe knallen van automatische geweren uit de speakers klinken. De Niro en Pacino zijn trouwens naast deze topfilm uit de jaren 90 ook samen te bewonderen in een recentere misdaadfilm op Netflix: The Irishman.
2. Forrest Gump (1994)
Een absoluut meesterwerk van regisseur Steven Spielberg met Tom Hanks in de hoofdrol. De kracht van deze film zit vooral in de reis langs diverse historische gebeurtenissen. Van Forrest Gump, een jongen met een IQ van 75, wordt niet veel verwacht. Toch heeft hij wel degelijk talenten. Zo weet hij altijd om op het juiste moment op de juiste plek te zijn.
Diverse historische gebeurtenissen, zoals het Watergate-schandaal, de Vietnamoorlog, opkomst van de hippies en de strijd voor gelijke rechten voor donkere Amerikanen zie je voorbij komen. Allemaal door de ogen van Forrest Gump. Een jongen wiens enige wens is om verenigd te worden met zijn jeugdliefde. Deze film kun je gerust meerdere keren kijken zonder dat het saai wordt.
3. Saving Private Ryan (1998)
We blijven nog even bij Steven Spielberg. De jaren 90 waren blijkbaar zijn tropenjaren, want met de oorlogsfilm Saving Private Ryan bracht hij wederom een geweldige film naar het theater. Nooit eerder werd de landing tijdens D-Day in Normandië zo rauw in beeld gebracht.
De vele slachtoffers die vielen, de liters bloed die de zee rood kleurden en stervende mannen die wanhopig om hun moeder schreeuwen. Een zeer indrukwekkende film die de bruutheid van oorlog goed weet te brengen. Helaas vandaag de dag weer zeer actueel nu er weer oorlog wordt gevoerd op Europees grondgebied. Sinds kort weer te zien op Netflix.
4. Notting Hill (1999)
In deze Britse romantische komedie spatten de vonken spatten eraf tussen Hugh Grant en Julia Roberts. William is een rustige jongeman en eigenaar van een slecht lopende reisboekenwinkel. Het toeval wil dat hij in zijn winkel de Amerikaanse filmster Anna Scott ontmoet.
Twee totaal verschillende werelden die door Cupido worden verenigd. Voeg daar een gezonde dosis Britse humor aan toe en de knotsgekke huisgenoot van William en we hebben het recept voor een geweldige romantische komedie. Check ook deze romcoms op Netflix.
5. The Matrix (1999)
We sluiten de lijst met films uit de jaren 90 af met de vraag: blauwe pil of rode pil? Programmeur Thomas A. Anderson – in z’n vrije tijd hacker Neo – krijgt de kans om The Matrix in te ruilen voor de echte wereld. Onze held kiest voor het laatste en gaat samen met een team van gelijkgestemden het gevecht aan met de AI-onderdrukkers.
Is Neo ‘The One’ en kan hij de mensheid redden? Deze baanbrekende sciencefictionfilm liet ons kennis maken met coole camera-effecten, zoals bullet time. The Matrix is deel 1 van een trilogie die onlangs nog werd uitgebreid met een soort van vierde deel. Leuk geprobeerd, maar deze toevoeging is geen schim van het origineel en voegt eigenlijk niets toe.