4 fouten in de Belastingaangifte waardoor je geld misloopt
Tot 1 mei hebben we (zonder uitstel) tijd om de belastingaangifte 2023 in te dienen. De Belastingdienst verwacht tot 1 mei nog zo’n 7,5 miljoen aangiftes. Nog aangifte doen? Zo maak jij deze veelgemaakte fouten niet.
Nog starten met de belastingaangifte? Dan is het belangrijk om de juiste documenten te verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan je salarisstroken en je DigiD gegevens. Check hier welke overige documenten je nodig hebt.
Fouten rond je Belastingaangifte 2023
Sinds 1 maart 2024 kunnen de belastingaangiftes over het fiscaal jaar 2023 worden ingediend. In de eerste week heeft de Belastingdienst al zo’n 2,5 miljoen aangiftes inkomstenbelasting ontvangen, een record, maakte de fiscus vandaag bekend. Vorig jaar rond dezelfde tijd waren er zo’n 270.000 aangiftes minder verstuurd. De eerste aangifte was dit jaar 3,5 minuut na opening van het online loket ontvangen.
Naar verwachting zal het aantal belastingaangiftes voor 1 mei 2024 oplopen tot zo’n 10 miljoen. Nog 7,5 miljoen mensen die de volgende veelgemaakte fouten kunnen voorkomen. En doe je voor 1 april al aangifte? Dan ontvang je voor 1 juli bericht.
1. Controleer je gegevens
Controleer de vooraf ingevulde gegevens. De Belastingdienst vult veel gegevens automatisch in, maar hier kunnen altijd fouten worden gemaakt. Daarom is het belangrijk om zelf je gegevens te controleren, zodat je niet onnodig te veel belasting betaalt.
“Ook al zijn de gegevens vooraf ingevuld, als er fouten staan in de verstuurde aangifte, is dat de verantwoordelijkheid van degene die de aangifte indient”, vertelt belastingexpert Anne Bon van de BelastingBespaarders aan Manners. Dus verzamel je documenten en neem niet alles klakkeloos over.
2. Aftrekposten
Niet alleen je hypotheekrente is aftrekbaar, maar ook een hoop andere aftrekposten kunnen geld opleveren. En dat weet lang niet iedereen. Zonde, want als je niet op de hoogte bent van alle mogelijke aftrekposten, kan het zijn dat je zomaar eens te veel betaalt. Zo kun je specifieke studiekosten, om precies te zijn een prestatiebeurs die niet is omgezet in een gift, aftrekken. Lees meer hier over de precieze voorwaarden van deze aftrekpost.
Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook bepaalde giften, zorgkosten en reiskosten aftrekken. Lees hier meer over de aftrekposten.
3. De juiste WOZ-waarde
Grote kans dat je je WOZ-beschikking dit jaar ook al hebt ontvangen. De beschikking die je in 2024 ontvangt, gaat over het jaar 2023. Een logische gedachte dat je de WOZ-waarde over 2023 zou gebruiken voor je belastingaangifte 2023. Maar juist daar worden fouten gemaakt: voor je belastingaangifte over het fiscaal jaar 2023 mag je de WOZ-beschikking met peildatum 1 januari 2022 gebruiken.
Omdat de WOZ-waarde in veel gevallen stijgt, zou het zonde zijn als je de WOZ-waarde van een jaar later gebruik bij je belastingaangifte. Kortom: voor de belastingaangifte 2023 gebruik je de WOZ-beschikking die je hebt ontvangen in 2023, met als peildatum 1 januari 2022.
4. Wees op tijd en voorkom boetes
Vraag je geen uitstel aan voor de aangifte inkomstenbelasting? Dan heb je tot 1 mei de tijd om je aangifte in te dienen. Ben je te laat? Dan krijg je één keer een herinnering en wordt er een boete opgelegd. “Die boete is makkelijk te voorkomen”, benadrukt Bon. “Lukt het niet om de deadline van 1 mei te halen? Dan kun je uitstel aanvragen en wordt er geen boete opgelegd”, legt ze uit. De verzuimboete voor de aangifte is 385 euro. Ben je vaker te laat voor de Belastingaangifte 2023? Dan kan de boete oplopen tot 5.514 euro.
Meer weten over de optimale verdeling onder fiscaal partners? Ook daarover heeft belastingexpert Anne Bon ons alles verteld. Check hier hoe je als fiscaal partners niet te veel betaalt.