Deze 4 soorten ETF’s moet je als beginnend belegger checken
De nog altijd hoge inflatie vreet vlug aan de waarde van je zuurverdiende centen. Gezien de verwaarloosbare spaarrente ook weinig uitkomst biedt, kiezen steeds meer jongeren ervoor om te beleggen. Vooral ETF’s zijn populair. Maar welke moet je hebben? Hier volgen drie interessante ETF’s voor startende beleggers.
Een ETF, ook wel indextracker genoemd, kan je zien als een aandelenmandje. Dit product is dus niet een individueel aandeel, maar een samenstelling van tientallen, honderden of zelfs duizenden aandelen. Koop je een indextracker, dan koop je dus een klein stukje van al deze aandelen.
Voordeel van ETF’s
Het grote voordeel van ETF’s is dat het veel eenvoudiger is te spreiden. Het is als belegger van groot belang goed gespreid te zitten over verschillende gebieden, sectoren en valuta. Op deze manier kan je je risico beperken.
Beleggen, ook met kleine bedragen, kent namelijk altijd risico. Vandaar dat we sterk afraden om te beleggen met geld dat je niet kan missen. Gelukkig kan je je risico beperken door goed te spreiden. Gaat het dan slecht met één sector, valuta of in een bepaald gebied, dan ben je niet direct de klos. Welke indextrackers je hier goed voor kan gebruiken, lees je hieronder.
1. Een wereldtracker
In elke beleggingsportefeuille hoort een wereldtracker thuis. Een ETF zoals bijvoorbeeld de iShare Core MSCI World volgt meer dan 1.500 aandelen wereldwijd. Het voordeel van de populaire ETF is dat de kosten relatief laag zijn.
8 tips voor je LinkedIn-profiel waarmee je een droombaan scoort
Perfect is deze indextracker helaas niet, want zo’n 70 procent van de bedrijven is Amerikaans, en noteert dus in dollars. Daalt de dollar hard, dan zijn de bedrijfswinsten omgerekend in euro’s plots minder waard. De spreiding over verschillende valuta kan dus beter.
2. Europese ETF
Om daar wat aan te doen, is een ETF die enkel in Europese bedrijven zit het overwegen waard. Er zijn trackers waarmee je gespreid zit in wel zeshonderd grote Europese bedrijven. In de top tien van bijvoorbeeld de iShares Stoxx Europe 600 zal je ook twee Nederlandse bedrijven terugvinden: chipmachinebouwer ASML en energiegigant Shell. Ook voor deze ETF geldt dat de kosten beperkt zijn.
3. ETF met dividendaristocraten
Als aandeelhouder deel je over het algemeen mee in de winsten die een bedrijf maakt. Dit ontvang je in de vorm van dividend. Niet elk bedrijf maakt winst. Denk aan technologiebedrijven juist rode cijfers schrijven omdat ze blijven investeren om zo verder te groeien. Daar hoef je als aandeelhouder geen dividend van te verwachten.
Er zijn ETF’s die deze bedrijven eruit filteren. Sterker nog, er zijn ETF’s zoals de SPDR S&P US Dividend Aristocrats waar enkel zogeheten dividendaristocraten in zitten. Dit zijn bedrijven die twintig jaar op rij hun dividend verhoogd hebben.
Voordat je enthousiast je brokersite opent, moet je wel weten dat dit niet de meest aantrekkelijke of duurzame aandelen zijn. Oliemaatschappijen of zelfs wapenaandelen keren bijvoorbeeld ook braaf dividend uit. De keuze is aan jou.
4. Duurzame ETF’s
We begrijpen dat sommigen juist ver weg willen blijven van dergelijke bedrijven. Gelukkig bieden ETF’s ook opties voor beleggers die waarde hechten aan duurzaamheid. Verschillende partijen bieden ook duurzame ETF’s aan. Zo focust de iShares Global Clean Energy met name op groene stroom. Op het eerste oog lijkt dit geen gekke optie tijdens deze energietransitie.
Let wel, alleen omdat deze ETF ethisch beter te verantwoorden is, betekent niet dat de indextracker ook goed zal presteren. Doe daarom altijd gedegen onderzoek naar een product voordat je het aanschaft.
Disclaimer: dit artikel mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies.