Metro
Metro Films & Series 17 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

25 jaar Foute Vrienden zeer aangrijpend, maar ‘Op1 slaat de plank mis’

De tand des tijds knaagt aan iedereen, en aan foute vrienden uit Amsterdam Oost in het bijzonder. Gisteravond werd het laatste deel van de documentaire over Verbrande Herman, Rooie Jos, Dikke Bobbie en Jantje van Amsterdam uitgezonden en er is niet veel meer van ze over. Maar we verklappen vast dat er wordt afgesloten met een vrolijke noot: ‘coke, drank, hasj en hoeren’. Tegelijkertijd waren kijkers van Op1 verbolgen over hun acte de présence in de talkshow van NPO1.

In 1986 begon regisseur Roy Dames het leven van vier gabbers uit Amsterdam Oost intensief te volgen en vast te leggen. Kleine criminelen met grote verhalen en veel levensvreugde. Als er een stapel geld op louche manier was binnengekomen, werd die even snel weer uitgegeven aan drank en vrouwen. De Amsterdammers werden onderdeel van het leven van de regisseur en vice versa. Dat vertaalde zich jaren geleden in de documentaire Foute Vrienden, waarin vriendschap, sores, drank en drugs, Amsterdamse humor en opstapelende problemen met instanties centraal staan.

25 jaar foute vrienden

De docu van Roy Dames groeide uit tot een cultklassieker binnen het Nederlandse documentairelandschap. Een verhaal met een lach en een traan, dat zich vooral in de Amsterdamse buurtkroeg afspeelde. Nu is er niet veel meer over van de goedgebekte penozafiguren met die kleine hartjes, en dat komt pijnlijk tot uiting in het nieuwe drieluik.

Herman is nog altijd op de vlucht, achtervolgd door zijn eigen demonen en vermeende schuldeisers. Jantje is zichtbaar vernield door de drank, heeft in de bak gezeten en is weduwnaar. Bobbie is jaren geleden overleden. Rooie Jos is nog het best uit de strijd gekomen, en maakt nog altijd muziek. Wel kampt hij met hartklachten. De oude kroegen in Amsterdam Oost bestaan niet meer, het leven van de hoofdpersonen bestaat nu vooral uit zorgen en schuld(en). In het drieluik 25 jaar foute vrienden overpeinzen de gabbers hun zonden en keren ze terug naar de plekken waar ze als kleine jongetjes opgroeiden. Bekijk hier de drie afleveringen en het interview met de regisseur terug.

Documentaire vol levenslessen, maar wat deden ze bij Op1?

Roy Dames heeft met zijn documentaire Foute Vrienden door de jaren heen een behoorlijke schare aan fans aan zich weten te binden, die nu natuurlijk wilden weten hoe het hun culthelden is vergaan. Nou, dat was wel even slikken voor de meeste kijkers. Waar het in de eerdere documentaire vooral smullen was van schuine grappen, kleine kraakjes en platte praat, is het nu bittere treurnis. De Amsterdamse humor is het enige goede dat nog over is. “Triest, zielig, pijnlijk, dom en onnodig… Maar vol levenslessen. Geweldige documentaire”, aldus een kijker treffend op Twitter. Daarnaast was er kritiek op hun aanwezigheid bij Op1. “Hoe kunnen we dit nu romantiseren?” En: “Niet één vraag of ze enig idee hebben wat ze anderen hebben aangericht”. Een greep uit de reacties van de kijkers.

https://twitter.com/BasBeaune/status/1427376889178513408

https://twitter.com/DeBertuzzz/status/1427380543696560128

https://twitter.com/DinyvanRijn/status/1427378419101274112

https://twitter.com/BruudvanWeel/status/1427371314764042242

https://twitter.com/Ace_125/status/1427374268048945153

Op1

Bekijk het fragment uit Op1 hier terug en oordeel vooral zelf.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.