13 miljard jaar oude kleuren uit heelal hebben nu officiële namen
Het toonaangevende bedrijf Pantone, gespecialiseerd in kleur, heeft 13 miljard jaar oude foto’s van het universum officiële kleurcodes en namen gegeven. De beelden zijn gemaakt door de recent gelanceerde James Webb-ruimtetelescoop.
De foto’s van de beroemde Hubble-telescoop zijn sowieso al fantastisch, maar die van zijn opvolger, de James Webb Space Telescope, zijn pas echt indrukwekkend. De telescoop vliegt met een noodgang (1.160 kilometer per uur) door de ruimte en doet op 1,5 miljoen kilometer van de aarde zijn werk.
Explosie van 13 miljard jaar oude kleuren
NASA is zich er terdege van bewust dat de beelden verbluffend zijn. Nooit eerder konden we zover in het universum kijken. Vanwege de snelheid van licht zijn de foto’s een weergave van sterrenstelsels van 13 miljard jaar geleden.
Kleurcodes en namen
De prachtige foto’s van 13 miljard jaar oude stelsels hebben NASA ertoe geïnspireerd om Pantone te benaderen. Het bedrijf werd gevraagd om unieke kleuren uit het universum kleurcodes en namen te geven. Dit leidde tot een palet met allerlei cijfers, letters en namen als ‘Surf the Web’, ‘Super Sonic’, ‘Foxtrot’ en ‘Sugar Swizzle’.
De James Webb, die nu op zo’n 1,5 miljoen kilometer van de aarde zijn werk doet, maakt echter technisch niet écht kleurenfoto’s. Telescopen als Hubble en Webb maken foto’s in zwart/wit. De foto’s worden echter genomen met filters die licht oppakken van verschillende golflengtes. Door deze te combineren kom je tot dat verbluffende resultaat vol kleuren.
James Webb aan het werk
Voor de eerste foto van de James Webb zijn bijvoorbeeld zes filters gebruikt: twee verschillende kleuren blauw, twee groene en twee rode. Hiervoor moest de Webbs spiegels zich twaalf uur lang op hetzelfde stukje universum richten. Een stuk rapper dan zijn oude broer: die had daar meer dan 200 uur voor nodig, tijdens vele fotografiesessies. Het duurde dan ook meerdere maanden. Tja, je moet er wat voor over hebben om 13 miljard jaar oude beelden te schieten.
Nooit eerder hebben we zo ver in de ruimte kunnen kijken. Het is ongelofelijk om bij stil te staan: de meeste van die lichtpuntjes zijn complete sterrenstelsels met miljarden sterren en enorme zonnestelsels (onze Melkweg heeft zo’n 200 tot 400 miljard sterren). Het aantal planeten is daarnaast iets dat ons menselijk brein amper tot niet kan behappen.
Geïnspireerd door het universum
Dus als je een creatief persoon bent, geïnspireerd door de James Webb-telescoop en het universum, heb je nu een nieuw kleurenpalet met 13 miljard jaar oude kleuren. Designers en tekenaar kunnen de kleurcodes of namen dus gewoon invoeren om dichterbij het heelal te komen.