Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 4 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Waarom zwaar squatten (niet) goed voor je lichaam is

Zonder er bij na te denken doen we het de hele dag: squatten. Telkens als jij opstaat en gaat zitten, voer je namelijk de squat uit. Maakt dat squatten met veel gewicht goed voor je lichaam, of leidt deze oefening alleen maar tot blessures?

Is squatten goed voor je lichaam?

Het goed uitvoeren van een squat heeft vele voordelen. Met deze oefening spreek je namelijk meerdere spieren aan, voornamelijk de hamstrings, quadriceps, bilspieren en heupen. Deze spieren zijn niet alleen dagelijks van belang (met zitten en opstaan bijvoorbeeld), maar het zijn ook de belangrijkste spieren die je gebruikt met (hard)lopen. De squat kan jouw hardloopprestaties dan ook zeker verbeteren, mocht dat jouw doel zijn.

Daarnaast kan de squat op veel verschillende manieren uitgevoerd worden. De klassieke variant bevat meestal een stang met gewichten op de nek, maar je kunt de oefening ook zonder gewichten, met dumbells of met kettlebells uitvoeren. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat.

De oplettende lezer heeft wel gezien dat we het hebben over een goed uitgevoerde squat. De squat is een complexe oefening waarbij veel fout kan gaan – en als er iets fout gaat, dan heb je een grotere kans op blessures. De uitvoering van deze oefening is daarom ook uitermate belangrijk.

Squats voor gevorderden: zo krijg je de pistol squat onder controle

Fouten die je moet voorkomen tijdens het squatten

De squat is dus een oefening die gemakkelijk verkeerd uitgevoerd kan worden. Maar laat je niet ontmoedigen – de oefening goed uitvoeren gaat lukken met de onderstaande punten in je achterhoofd.

1. Don’t: je staat niet stabiel

Heb jij veel moeite met het vinden van je evenwicht en sta je veel te wiebelen? Dan is het een goed idee om eerst jouw core wat beter te trainen voordat je verder gaat met de squat. Een onstabiele houding kan ervoor zorgen dat de verkeerde spieren aangesproken worden, waardoor je blessures kan oplopen.

2. Don’t: je draagt verkeerde schoenen

Draag jij Nike Air Max, Jordans of Adidas-schoenen met dikke zolen? Dan kan je deze beter uitdoen tijdens het squatten, of beter nog: investeer in een paar platte sportschoenen. Het beste kan je gaan voor All Stars, deze hebben stevige platte zolen die niet zullen verzakken als je 100 kilo in je nek hebt liggen.

3. Don’t: je hebt je ademhaling niet onder controle

Ben jij na vier herhalingen helemaal rood in je gezicht, en duizelig in je hoofd? Grote kans dat je niet goed ademhaalt. In deze YouTube-video wordt uitgelegd waar je op moet letten tijdens het uitvoeren van de oefening.

Meer tips om de squat zo correct mogelijk uit te voeren (en hiermee dus flinke blessures te voorkomen) lees je in het onderstaande artikel.

Beter trainen: squat foutloos met hulp van deze 5 handige tips

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.