Martin de Coninck
Martin de Coninck Crypto 3 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

The flippening: onttroont Ethereum (ETH) binnenkort Bitcoin?

Bitcoin is nu nog de grootste, maar hoe lang duurt het nog tot de flippening? Dat is de vraag die veel crypto-analisten bezighoudt.

De flippening, ofwel het moment dat Ethereum Bitcoin van de troon stoot en de cryptovaluta met de grootste marktkapitalisatie wordt. Hoewel sommige analisten heilig geloven dat deze omslag aanstaande is, zijn anderen weer minder overtuigd.

The flippening

Veel crypto-analisten verwachten dat Ethereum binnen niet al te lange tijd Bitcoin van de eerste plek stoot. Dit moment wordt prachtig omschreven als ‘the flippening’. Of het daadwerkelijk zover gaat komen, is nog maar de vraag. Het is namelijk niet altijd het sterkste of slimste jongetje van de klas dat er met het mooiste meisje vandoor gaat. Je hoeft niet per se de beste te zijn om als winnaar uit de strijd te komen, als je jezelf maar goed verkoopt.

Andere factoren spelen dan ook een minstens zo belangrijke rol. Bitcoin is sexy, was de eerste cryptovaluta en heeft verreweg de sterkste merkwaarde opgebouwd. Ondanks dat Ethereum volgens velen technisch geschikter zou zijn als digitale valuta is het nog maar de vraag of er ooit een flippening zal plaatsvinden.

Ethereum betere waarde-opslag dan Bitcoin?

Onderzoekers van verschillende Australische universiteiten hebben een vergelijking gemaakt tussen Bitcoin en Ether als het gaat om effectieve waarde opslag en wapen tegen inflatie. Het rapport benadrukt de vooruitgang die Ethereum (ETH) heeft geboekt na implementatie van de EIP-1559 upgrade; een hulpmiddel om van ETH een deflationaire cryptovaluta te maken op een manier die effectiever is dan die van Bitcoin. Ethereum zou dus een betere inflatie-hedge zijn.

Waarom inflatie en deflatie belangrijk zijn

Volgens de groep Australische onderzoekers “ligt Ethereum op koers om de eerste deflatoire cryptovaluta te worden”. Deflatoir is afgeleid van de economische term deflatie en is het tegenovergestelde van inflatie. Waar inflatie ertoe leidt dat geld minder waard wordt, leidt deflatie tot een waardevermeerdering van geld; het algemene prijspeil daalt.

Deflatie is dus gunstig voor de portemonnee, inflatie in principe niet. In november kwam de inflatie uit 5,6%, een stuk hoger dan het gewenste niveau van 2%. Helemaal geen of een heel laag inflatiepercentage is namelijk ook niet goed voor de economie. Dan kunnen huishoudens of bedrijven met schulden in de problemen komen. Om geen koopkracht te verliezen, wordt ten tijden van hoge inflatie veel geld omgezet naar aandelen, vastgoed of andere activaklassen, waaronder ook crypto-valuta. Deze activaklassen dienen als inflatie hedge; bescherming tegen inflatie.

Marktkapitalisatie Bitcoin en Ethereum

Welke kant we ook opgaan, the flippening zal niet vandaag of morgen plaatsvinden. Bitcoin is nog altijd de onbetwiste nummer één met een marktkapitalisatie van net geen 1000 miljard. Ethereum volgt op gepaste afstand met een marktaandeel van net geen 500 miljard. Duizelingwekkende bedragen. Toch is een andere bekende inflatie hedge nog niet binnen handbereik; de totale marktkapitalisatie van goud is nog altijd tien keer hoger dan die van Bitcoin met pak ‘m beet 10.000 miljard.

3 redenen waarom Ethereum groter wordt dan Bitcoin

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.