Felix Decavel
Felix Decavel Klimaat 6 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Nieuw Shell-schandaal: CEO gooit alle klimaatdoelen overboord

Wat in juni al in de lucht hing, werd nu geruisloos bevestigd. De CEO van Shell schrapt het budget om tegen 2050 volledig CO2-neutraal te zijn. De gemaakte investeringen zouden te weinig rendement opleveren om de ecologische voetafdruk te verminderen. Maar het oliebedrijf heeft voorlopig nog geen nieuwe klimaatdoelen vooropgesteld.

In het initiële klimaatplan zou de energiereus 100 miljoen dollar per jaar uitrekken om te investeren in projecten die de opwarmingseffecten van CO2-emissies tegengaan. In ruil daarvoor krijgt Shell zogeheten ‘carbon credits‘. Deze punten dienen als bewijs dat het de impact van de bedrijfswerkzaamheden op het klimaat probeert te verminderen. Op die manier kon Shell naar eigen zeggen volledig klimaatneutraal zijn tegen 2050. En hoewel er veel kritiek klinkt op deze handel in CO2-compensatie, heeft de nieuwe CEO het controversiële besluit genomen om dit budget volledig te schrappen. In plaats daarvan zal Shell nog meer inzetten op olie- en gaswinning; uiteraard de grootste winstdrijvers.

Shell schrapt plan om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn

In juni veranderde CEO Wael Sawan de koers van het schip tijdens een evenement voor investeerders. Toen vertelde de topman al dat Shell nog meer geld zou pompen in olie en gas, en dat er stevig gehakt zou worden in de kosten. Maar over het klimaatplan dat het bedrijf in 2021 uit de doeken deed, weerklonk een oorverdovende stilte.

En nu is ook duidelijk waarom. Aan Bloomberg bevestigde Shell geruisloos dat het plan om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, volledig van de baan is. Het doel was om tegen het einde van dit decennium jaarlijks zo’n 120 miljoen carbon credits te oogsten uit investeringen in ecologische langetermijnprojecten. Dit staat ongeveer gelijk aan 10 procent van de totale CO2-uitstoot van het energiebedrijf. Maar het budget van 100 miljoen dollar per jaar gaat nu ergens anders heen. Naar verluidt ligt het rendement uit deze projecten daarvan aan de oorzaak. Er zouden een pak minder CO2-credits te verdienen zijn dan aanvankelijk werd gedacht. Ook in de twee jaren sinds het startschot van het klimaatplan, investeerde Shell nauwelijks de helft van het zelf vooropgestelde budget.

Naast het schrappen van de doelstelling voor CO2-compensatie, beloofde de CEO nóg selectiever te zijn met investeringen in hernieuwbare energie. Evenwel schrapte hij stilletjes de doelstelling om tegen 2025 zo’n 500.000 oplaadpunten voor elektrische auto’s te bereiken, én om verantwoordelijk te zijn voor tenminste 10 procent van de wereldwijde verkoop van schone waterstof. Een nieuwe klimaatplan heeft Shell voorlopig nog niet bekendgemaakt, als dat er al komt. Een zoveelste schandaal.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.